Home » Partide politice
Partidul Noua Republică
Noua Republică a apărut ca o mișcare cetățenească de protest la adresa clasei politice corupte și de afirmare a unui proiect de țară. Inspirată de un „Crez politic” redactat de Mihail Neamțu (17 septembrie 2011), mișcarea s-a propagat în zeci de județe, strângând adeziunea a mii de cetățeni români din țară și din diaspora.

În data de 13 octombrie, decizia înființării unui nou partid a fost luată ad-hoc de participanții la o conferință (Șapte Pași pentru o Nouă Republică) găzduită la Casa Studenților din București. În 5 Noiembrie 2011, s-a constituit la Brașov prima Întâlnire Națională a membrilor și susținătorilor, momentul fiind urmat de alte adunări naționale și regionale.

La 1 decembrie 2011, în GIN s-a lansat Campania națională de Strângere de Semnături pentru înființarea partidului. În perioada noiembrie 2011-iunie 2012 au fost lansate mai multe documente de politici publice care au criticat hemoragia banului public în Sănătate, furtul și risipa. Un grup de lucru format din mai mulți membri ai grupurilor de inițiativă locală și națională a redactat Statutul Partidului, validat ulterior la Congresul de înființare (23 iunie 2012).

La cea de-a IV-a Adunare Națională Noua Republică, pe 3 Martie 2012, europarlamentarul Monica Macovei a susținut un discurs despre starea Justiției și lupta anticorupție. Se lansează Pactul Fiscal al Noii Republici și Manualul de Identitate. Printre invitații speciali ai acestui eveniment s-au numărat Grigore Leșe și Adrian Papahagi.

În primăvara și vara anului 2012, rețeaua Noii Republici s-a extins la peste 40 de filiale în România și în diaspora.

În data de 23 Iunie 2012 a avut loc, la Casa de Cultură a Studenților din București, Congresul de înființarea a Partidului Noua Republică. Peste 200 de delegați au validat documentele fondatoare ale partidului (Statutul, Codul Etic și Programul Politic), depuse deja la Tribunalul București. Invitații speciali ai evenimentului au fost: Monica Macovei, Mihai Răzvan Ungureanu, Grigore Leșe, Adrian Papahagi, Sever Voinescu, Cristian Preda și Cosmin Alexandru. Cu acest prilej au avut loc și primele alegeri interne din existența Noii Republici. Președintele ales este Mihail Neamțu iar Prim-vicepreședintele formațiunii este Valeriu Todirașcu (din 6 decembrie 2012, Senator al României).
Fundația Creștin-Democrată
Fondată de Teodor Baconschi în vara anului 2010, Fundația Creștin-Democrată se bazează pe sprijinul unui larg număr de prieteni și voluntari, donatori generoși și tineri dornici să riște și mai ales să se dăruiască comunității locale și naționale.
În cursul anului 2011, Fundația Creștin-Democrată se va axa pe lansarea unor programe de cultură politică și educație civică, venind totodată cu propuneri concrete în direcția politicilor publice (IMM-uri, agricultură, fiscalitate, demografie, etc.). Toate aceste acțiuni propun rescrierea contractului politic între guvernanți și cetățenii României.
Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România
Rusii lipoveni din Romania sunt credinciosi ortodocsi de rit vechi cunoscuti in intreaga lume sub denumirea de staroveri („de credinta veche”) sau staroobreadti („de rit vechi”). Schisma religioasa care a avut loc in Rusia in sec. al XVII-lea si prigoana ce s-a declansat asupra celor care se impotriveau reformei a determinat sute de mii de rusi staroveri sa-si paraseasca patria natala si sa migreze in diferite colturi ale lumii.
Numerosi staroveri s-au stabilit incepand cu secolul al XVIII-lea si pe teritoriile romanesti, fiind cunoscuti aici sub denumirea de lipoveni.
Uniunea Națională pentru Progresul României
Uniunea Naţională pentru Progresul României s-a născut în primăvara anului 2010, din dorinţa de a reprezenta o alternativă modernă şi progresistă la partidul care a acaparat stânga românească în ultimele două decenii - PSD.

Discursul şi practica politică de stânga sunt nereformate şi tributare unei viziuni radical conservatoare care prelungesc sărăcia şi slăbesc statul. Eşecul stângii reprezentate de PSD a determinat atât o dominaţie politică a dreptei, într-o ţară cu o populaţie majoritar de stânga, cât şi un pesimism grav: avem prima generaţie de români care cred că viaţa copiilor lor va fi mai grea decât este pentru ei. Pierderile masive de electorat, transformările socio-demografice profunde ale României, declinul sindicatelor nu au primit răspunsuri serioase din partea stângii. Este golul pe care îl umple UNPR.
Asociaţia Liga Albanezilor din România
La 30 iunie 1999, la Craiova a fost infiintata Asociatia Liga Albanezilor din Romania (ALAR) - persoana juridica romana, neguvernamentala fara scop lucrativ, infiintata in vederea reprezentarii publice, promovarii si ocrotirii intereselor etniei albaneze din Romania. ALAR se preocupa prin actiunile sale de pastrarea identitatii etnice a acestei comunitati care, traind aici, a considerat Romania singura ei patrie si tot ceea ce lucreaza este spre pastrarea spiritualitatii albaneze, care face parte integranta din tezaurul culturii romanesti.
Uniunea Polonezilor din Romania
Uniunea Polonezilor din România a luat fiinţă la 16 martie 1990 cu denumirea Uniunea Polonezilor din România în Bucureşti „Dom Polski” din iniţiativa unui grup de polonezi din Bucureşti. În prezent, este organizaţia care cuprinde 15 asociaţii locale. Sediul conducerii Uniunii se află în Casa Polonă din Suceava, construită în anii 1903-1907 şi redobândită de către polonezi, după anii comunismului, în anul 1996. Preşedintele Uniunii Polonezilor din România este, în acelaşi timp, deputat în Parlamentul României din partea minorităţii poloneze.
Uniunea Polonezilor este unica organizaţie a polonezilor din România. Ea cuprinde comunităţile poloneze din Bucovina din satele jud. Suceava precum şi polonezii răspândiţi în ţară, organizaţi în asociaţii ce activează în marile oraşe. Uniunea activează, în principal, în scopul păstrării şi cultivării tradiţiilor, învăţării limbii polone, menţinerii legăturilor cu Polonia şi manifestă grijă faţă de comunităţile poloneze din România.
Forumul Democrat al Germanilor din România
Forumul Democrat al Germanilor din România, (FDGR, germană Demokratisches Forum der Deutschen in Rumänien, DFDR) este un partid politic al minorităţii germanilor din România. Formaţiunea politică a fost înfiinţată în timpul Revoluţiei din decembrie 1989. FDGR este continuatorul Partidului German din România, formaţiune politică din perioada interbelică.
Primul preşedinte al FDGR a fost Paul Philippi. În prezent funcţia de preşedinte al FDGR este îndeplinită de Klaus Johannis, primarul municipiului Sibiu.
Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania
Cunoscuţi pe aceste meleaguri încă din Dacia Romană, evreii au tranzitat Ţările Române în secolele XIV–XV, au statornicit așezări și comunităţi în secolele XVI–XVII, au proliferat demografic (secolele XVIII–XIX) și au atins apogeul – demografic, economic, cultural etc. – în România Mare.
În urma pierderilor teritoriale ale României, precum și ca urmare a Holocaustului, s-a produs o diminuare drastică a populaţiei evreiești din România. Un scurt reviriment are loc în primii ani postbelici. Urmează marea emigrare (Alia) din anii comunismului – într-un procent de 95% din populaţia evreiască. Rămași 0,5 la mie din întreaga populaţie, evreii din România de azi se străduiesc să păstreze și să continue realizările de altădată.
La 16 februarie 1936, Uniunile de Comunităţi din Vechiul Regat și din Provincii (Uniunea Comunităţilor Evreiești din Vechiul Regat – UCEVR; din Ardeal și Banat – UCEAB; din Bucovina – UCEB; din Basarabia – UCEB), reunite într-o conferinţă pe întreaga ţară, au hotărât înfiinţarea Federaţiei Uniunilor de Comunităţi Evreiești din România – FUCER și l-au ales ca președinte pe Sigmund Birman, cunoscut filantrop și industriaș, președinte al UCEVR.Între anii 1941–1944, FUCER a fost dizolvată și înlocuită cu Centrala Evreilor din România (CER), organ cu subordonare guvernamentală.
În 1945 se reorganizează FUCER, care devine, din 1949, FCER.La conducerea FUCER și FCER s-au succedat în timp: liderul evreilor dr. W. Filderman (1940–1941; 1945–1947); medicul reputat dr. Maximilian Popper (1948–1951); avocatul Israel Bacalu (1951–1961); Șef Rabinul Moses Rosen (1964–1994); acad. Nicolae Cajal (1994–2004); avocatul Iulian Sorin, ad interim (2004–2005); dr. Aurel Vainer (2005)
Uniunea Culturală a Rutenilor din România
Uniunea Culturală a Rutenilor din Romania a luat fiinţă in anul 2000 ca o necesitate imediată de organizare a minorităţii rutene. Incă de la infiinţare, Uniunea a militat pentru promovarea valorilor democraţiei, ale statului de drept in scopul dezvoltării durabile a societăţii romaneşti.
Scopul declarat al Uniunii Culturale a Rutenilor din Romania este de cunoaştere, păstrare şi popularizare a istoriei, tradiţiilor şi valorilor culturale a rutenilor, precum şi promovarea inţelegerii şi prieteniei intre oameni, intre toate etniile din Romania, pe baza respectului reciproc şi a toleranţei.
Uniunea Democrată Turcă din România
Ca siglă, Uniunea Democrată Turcă din România are un glob pe care se află simbolul etniei turce (semiluna şi steaua), fiind încadrat în partea de jos de două ramuri de măslin, simbolizând pacea. La baza globului se află denumirea Uniunii Democrate Turce din România, încadrată de tricolorul românesc, reprezentând sprijinul pe care statul român îl acordă etniei turce pentru păstrarea identităţii spiritual-cultural-religioase.
Populaţia de etnie turcă, după datele ultimului recensământ, din martie 2002, este de circa 33.000. Deci, în uşoară creştere faţă de 1992, când statisticile au consemnat 29.533 de turci. În Constanţa trăiesc circa 11.000 turci, în Medgidia 4000, în oraşele de pe litoral: Mangalia (2000), Eforie Nord (200), Techirghiol (400). Datorită urbanizării, migrării sau emigrării, populaţia din mediul rural a scăzut, este vorba de sate ca Adamclisi (80), Agigea (60), Mihail Kogălniceanu (70), Nicolae Bălcescu (20), Ostrov (20), Poarta Albă (20), Ion Corvin (70), Topraisar (20).
Asociatia Italienilor din Romania
Asociaţia Italienilor din România - RO-AS.IT. - a fost înfiinţată în anul 1993, la Suceava, din iniţiativa unui grup de descendenţi ai emigranţilor italieni stabiliţi în zona Bucovinei, cu mult entuziasm şi dăruire, cu dorinţa explicită de a reface unitatea comunităţii italienilor din România, a cărei viaţă a fost frântă de vitregiile istoriei din ultimii 50 de ani (premergători lui 1989).
Încă de la înfiinţare, membrii Asociaţiei Italienilor din România şi-au propus să reclădească pas cu pas acea etapă din traseul istoric al comunităţii italiene, când ei erau profund implicaţi în modernizarea României interbelice, traseu intrerupt atât de brutal.
Acordarea statutului de asociaţie de utilitate publică de către Guvernul României a constituit cea mai mare recompensă morală pentru RO.AS.IT., ca apreciere pentru tot ceea ce s-a realizat în cei doisprezece ani de activitate (1996 - 2008), care au trecut de la înfiinţarea Asociaţiei Italienilor din România.
Uniunea Democrata Maghiara din Romania
Maghiarii din Romania reprezinta una dintre cele mai numeroase minoritati etnice din Europa. In urma caderii dictaturii comuniste, la data de 25 decembrie 1989 s-a infiintat Uniunea Democrata Maghiara din Romania (U.D.M.R.) care s-a angajat in apararea si reprezentarea intereselor comunitatii maghiare din Romania. In prezent, conform principiului pluralismului intern, U.D.M.R. are in componenta organizatii teritoriale, platforme (grupuri de opinii), respectiv membrii asociati. Membrii asociati sunt grupari sociale, stiintifice, culturale si profesionale.
Uniunea funcţioneaza pe baza principiului autoadministrării interne, separand sferele decizionale, executive si de control.
Partidul Noua Generatie - Crestin Democrat
Partidul Noua Generatie-Crestin Democrat este un partid politic de dreapta, crestin, nationalist, european. In centrul doctrinei sale se afla conceptia crestina despre om, valorile si principiile crestin-democratiei europene (libertatea, responsabilitatea, egalitatea, dreptatea, solidaritatea, subsidiaritatea, securitatea sociala, dezvoltarea durabila).
Partidul Noua Generatie a fost infiintat la 20 martie 1999 de catre un grup de 17 tineri licentiati in stiinte politice si juridice, al caror demers a vizat crearea unui partid care sa reprezinte interesele tinerei generatii. La 10 ianuarie 2004, presedintia partidului a fost preluata de George Becali, personalitate a vieţii publice si finanţator al clubului de fotbal Steaua Bucuresti. Incepand din aprilie 2006, formatiunea condusa de George Becali si-a schimbat denumirea in Partidul Noua Generatie-Crestin Democrat.
Partidul National Taranist Crestin si Democrat
Prima apropiere între Partidul Naţional şi Partidul Ţărănesc s-a produs în urma celor dintâi alegeri de după Marea Unire, din noiembrie 1919, în care voturile unui electorat încă neorientat nu au scos din urne un câştigător cu majoritate absolută. Ca urmare, ambele partide au constituit împreună cu Partidul Naţionalist-Democrat, partidul Democrat al Unirii din Bucovina şi Partidul Ţărănesc din Basarabia "Blocul parlamentar" care la 1 decembrie a format guvernul sub preşedinţia lui Al. Vaida Voievod.
La un an după constituire, Partidul Naţional Ţărănesc s-a afirmat pe plan internaţional prin aderarea la Biroul Internaţional Agrar (cu sediul la Praga), ca urmare a răspunsului afirmativ al Comitetului de Direcţie al Partidului (21 noiembrie 1927) la invitaţia semnată de Antonin Svehla, primul ministru al Cehoslovaciei şi de Charles Mecir. Mihail Ghelmegeanu a fost desemnat reprezentant al PNŢ în relaţiile cu această organizaţie.
Partidul Social Democrat
Dupa Revolutia din 1989, perioada de tranzitie de la comunism la democratie a fost gestionata, in mare parte, de partide cu vocatie social-democrata. Din punct de vedere cronologic, primul partid social-democrat aparut pe scena politica romaneasca dupa caderea vechiului regim a fost Partidului Social Democrat Roman (17 ianuarie 1990). PSDR s-a declarat continuator al social-democratiei romanesti interbelice. Beneficiind de legitimitate istorica, PSDR nu a reusit, insa, sa obtina si o legitimitate electorala apta de a-l face sa exercite o influenta semnificativa asupra actului de guvernare. Dupa o alianta temporara cu CDR, PSDR s-a aliat cu PD in vederea participarii la alegerile parlamentare din 1996. Noua alianta, Uniunea Social Democrata a participat la guvernare in cadrul coalitiei CDR-USD-UDMR, dar existenta sa a fost de scurta durata. Dupa esecul acestei guvernari, dezamagit de colaborarea cu PD si confruntat cu riscul de a nu mai intra in Parlament, PSDR a decis in 2001 fuziunea cu PDSR si formarea Partidului Social-Democrat (PSD).
In iunie 2005 PSD a devenit membru cu drepturi depline in cadrul Partidului Socialistilor Europeni.
Partidul Conservator
Partidul Conservator a fost intre 1880 si 1918 unul dintre principalele două forte politice din Romania, celalalt fiind Partidul National Liberal. A fost partid de guvernare timp de 14 ani, mai mult de o treime din existenta sa. A fost fondat pe 3 februarie 1880 in Bucuresti, pe baza unor doctrine ale diversor grupuri conservatoare existente dinainte. Precursorii partidului au fost gruparea politica "Juna Dreapta" (Noiembrie 1868), si ziarul Timpul (fondat martie 1876).
Partidului Conservator promoveaza doctrina conservatoare. Aceasta doctrina ofera repere teoretice si practice pentru solutionarea contradictiilor majore manifestate in cadrul principalelor sisteme politice ale societatii contemporane si are in centrul sau valorile economiei de piata concurentiale si ale statului de drept.

Partidul Ecologist Roman
Partidul Ecologist Roman a fost creat in ianuarie 1978, in perioada dictaturii comunisto-ceausiste, ca forma de lupta politica impotriva ignorarii complete a raspunderii politice, morale si materiale a guvernarilor comuniste, fata de distrugerile provocate vieţilor oamenilor, solului, atmosferei, florei si faunei, de poluarea chimica, fizica, biologica, politica si morala a teritoriului Romaniei ai a întregii societati romanesti in ansamblul ei, violarea continua a drepturilor omului de către autoritatile statului roman. Fondatorul lui a fost Dl Profesor Petre I Metanie, cunoscut dizident din Bacau. Infiintatea partidului a fost anuntata la radio Europa Libera.
PER isi asuma, ca principal obiectiv, protejarea mediului, a florei si a faunei, si, în mod special, a oamenilor, in vederea asigurarii conditiilor normale si civilizate de viata. De aceea, Programul adoptat la Congresul Extraordinar din 1 septembrie 2001 sustine necesitatea imediata a unei strategii nationale în domeniul mediului, care sa porneasca de la conceptul unei abordari durabile, pentru care dezvoltarea socio-economica si conservarea resurselor sunt inseparabile.
Partidul Romania Mare
In vara anului 1990, Corneliu Vadim Tudor, impreuna cu mentorul sau spiritual, marele scriitor Eugen Barbu, editeaza primul numar al revistei „Romania Mare”. aceasta revista, la numai un an de la aparitia sa, a dus la fondarea Partidului Romania Mare. Partidul si-a inceput efectiv activitatea pe baza deciziei Tribunalului Municipiului Bucuresti nr. 14/1991 si autorizatiei de functionare din 20 iunie 1991 inregistrata cu numarul 1/105.
PRM este un partid nationalist de orientare de centru stinga. Doctrina Nationala este baza teoretica si ideologica a partidului, fiind expresia sintetica a existentei multimilenare a romanilor, avandu-si izvoarele atat in religia crestin ortodoxa in care s-a format poporul roman cat si in ideile de libertate, dreptate si neatarnare ale marilor figuri ale neamului". Substratul nationalist al partidului se deduce din "caracteristicile esentiale ale actiunii politice a Partidului Romania Mare ce decurg din dragostea netarmurita fata de patria si natiunea Romana". Politica Partidului Romania Mare se vrea a fi de un "Nationalism Luminat" teoretizat de dascalul national Nicolae Iorga.
Partidul National Liberal
Partidul National Liberal din Romania a aparut ca si o formatiune politica in 1864, condus fiind de Dumitru si Ion C. Brătianu, C.A. Rosetti si fratii Golescu, participanti activi la Revolutia de la 1848 din Tara Romaneasca. Partidul National Liberal este promotorul libertatii individuale, sociale, economice si politice, prin conceptie, prin actiune si prin traditie. Partidul National Liberal este continuatorul gandirii liberale din Romania.
In plan personal, Partidul National Liberal este preocupat in mod deosebit de primatul individului in fata societatii, de egalitatea in fata legilor, de garantarea drepturilor si libertatilor cetatenesti, de toleranta in raport cu convingerile si optiunile celorlalti. In plan social, Partidul National Liberal are ca obiectiv modernizarea accelerata a societatii, scoaterea institutiilor din autarhie, din conservatorism si imobilism. In plan economic, Partidul National Liberal este adeptul declarat al capitalismului, al pietei si al economiei de piata. In plan politic, Partidul National Liberal este ferm atasat valorilor democratiei, pluralismului si statului de drept
Partidul Democrat Liberal
Partidul Democrat este un partid modern, de cuprindere nationala, fiind succesorul Frontului Salvarii Nationale, al Partidului Democrat, al fuziunii prin absorbtie cu Partidul Democrat al Muncii, Partidul Unitatii Social Democrate, Frontul Democrat Roman, Partidul Alianta Nationala si Partidul Pensionarilor si al Protectiei Sociale care a luat fiinta la 6 februarie 1990.
Partid de centru, republican, cu doctrina populara europeana moderna ale carei principii sunt: o economie de piaţă eficientă, umană, solidară, servicii publice moderne, performante, protecţie socială extinsă, activă şi bine orientată, în acord cu o justiţie independentă, accesibilă, securizantă. Partidul Democrat este un partid pragmatic, modern, reformator, un partid cu experienta guvernarii, pregatit pentru provocarile acesteia, un partid care reprezinta si promoveaza vointa politica, interesele si dezideratele unor largi categorii sociale.
Partidul Democrat este un partid activ, conectat la realitatile politice din Uniunea Europeana, deschis la schimbare si la colaborarea cu exponentii curentelor politice dominante la nivel european.fiind membru al Partidului Popular European.
sus
Ştiri despre partide

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.

CExN al PSD a decis numirea de lideri interimari în fruntea unor organizaţii cu rezultate slabe la alegerile locale

01/07/2016, Agerpres

Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis, joi, la Târgovişte, numirea de lideri interimari în fruntea unor organizaţii, în urma rezultatelor de la alegerilor locale, între acestea fiind Botoşani, Suceava, Cluj, Alba, Braşov şi Satu Mare, a anunţat preşedintele partidului, Liviu Dragnea.

Ionuţ Stroe: “Declaraţiile lui Dragnea privind discutarea la Cotroceni a fuziunii PNL-UNPR – tendenţioase sunt bazate pe informaţii false”

01/07/2016, Agerpres

Declaraţiile preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, referitoare la discutarea la Palatul Cotroceni a unei fuziuni între PNL şi UNPR sunt tendenţioase şi bazate pe informaţii false, susţine purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe.

Valeriu Steriu: “Am fost la Cotroceni, dar nu să negociez”

01/07/2016, Agerpres

Preşedintele UNPR, Valeriu Steriu, a precizat, joi, că a fost la Cotroceni, dar nu să negocieze, ci a fost cu Liviu Dragnea şi ceilalţi lideri ai partidelor parlamentare la consultarea pe tema Brexit.

Senatorul Doina Federovici preia preşedinţia organizaţiei judeţene PSD Botoşani, după demisia lui Ovidiu Portariuc

01/07/2016, Agerpres

Senatorul Doina Federovici a fost desemnată, joi, în cadrul Comitetului Executiv Naţional al Partidului Social Democrat (PSD), în funcţia de preşedinte interimar al organizaţiei judeţene Botoşani a PSD, după ce Ovidiu Portariuc şi-a depus demisia ca urmare a pierderii alegerilor pentru Primăria municipiului Botoşani, se arată într-un comunicat al PSD.

Dragnea: “Trebuie lămurită informaţia dacă Oprea şi Steriu au vorbit cu Iohannis, pentru că ar fi implicare neconstituţională a preşedintelui”

01/07/2016, Agerpres

Informaţia conform căreia liderii UNPR Valeriu Steriu şi Gabriel Oprea s-ar fi întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis trebuie lămurită, pentru că ar fi vorba despre implicare neconstituţională a şefului statului în viaţa de partid, consideră preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Parlamentarii intră de vineri, oficial, în vacanţă

01/07/2016, Agerpres

Senatorii şi deputaţii intră de vineri, oficial, în vacanţă, aceştia urmând să revină în Parlament în septembrie, când începe sesiunea de toamnă.

Klaus Iohannis îi cheamă luni la Cotroceni pe Cioloş, Isărescu şi liderii partidelor pentru a doua rundă de consultări pe Brexit

01/07/2016, Agerpres

Preşedintele Klaus Iohannis i-a invitat luni, începând cu ora 17,00, la Palatul Cotroceni, pe premierul Dacian Cioloş, guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, şi pe liderii partidelor parlamentare, pentru a doua rundă de consultări pe tema situaţiei create în urma referendumului din Regatul Unit al Marii Britanii.

Sebastian Burduja a fost ales preşedinte al Platformei Acţiunea Civică a Tinerilor

01/07/2016, Agerpres

Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) şi-a ales conducerea, preşedintele acestei organizaţii fiind Sebastian Burduja, informează un comunicat de presă.

Parlamentarii au atacat la CCR proiectul de lege privind dezincriminarea conflictului de interese

29/06/2016, Agerpres

Un număr de 99 de parlamentari au sesizat la CCR proiectul de lege care duce la dezincriminarea conflictului de interese în cazul senatorilor şi deputaţilor care şi-au angajat rudele la birourile parlamentare până în anul 2013. Curtea Constituţională va lua în discuţie sesizarea pe data de 6 iulie.

Senatorul Şerban Mihăilescu își anunță ieșirea din viața politică

29/06/2016, Agerpres

Senatorul Şerban Mihăilescu se va retrage definitiv atât din Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR), cât şi din viaţa politică.

Tăriceanu: "Cred că Iohannis trebuia să se adreseze Parlamentului înainte de plecarea sa la Bruxelles"

29/06/2016, Agerpres

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, într-o emisiune televizată, că ar fi fost ''oportun'', "într-un moment politic atât de important", ca preşedintele Klaus Iohannis să se adreseze Parlamentului înainte de a pleca la Bruxelles la reuniunea Consiliului European.

Fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, a fost condamnat definitiv la 3 ani închisoare cu executare

29/06/2016, Agerpres

Fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, a fost condamnat definitiv miercuri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, faptă săvârşită pe vremea când era director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea. Magistraţii instanţei supreme au redus cu un an pedeapsa aplicată lui Fuia prin decizia din octombrie 2015 a Curţii de Apel Bucureşti.

Europarlamentarul Emilian Pavel şi liderul TSD Gabriel Petrea cer demisia ministrului Marius Bostan

29/06/2016, Agerpres

Eurodeputatul PSD Emilian Pavel şi liderul TSD Gabriel Petrea cer premierului Dacian Cioloş demiterea ministrului Comunicaţiilor, Marius Bostan, pentru afirmaţiile sale referitoare la sistemul de educaţie.

Curtea Constituțională a respins sesizarea lui Valeriu Zgonea referitoare la modificarea Regulamentului Camerei

29/06/2016, Agerpres

Curtea Constituţională a României a respins marţi atât sesizarea formulată de fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea privind modificarea Regulamentului Camerei inferioare a Parlamentului, cât şi pe cea referitoare la hotărârea de vacantare a funcţiei.

Europarlamentarul Doru Frunzulică a plecat de la UNPR la PSD

29/06/2016, Agerpres

Europarlamentarul Doru-Claudian Frunzulică a anunţat marţi că a părăsit UNPR în favoarea PSD, motivul fiind legat de situaţia din Uniune, creată în urma negocierilor cu PNL. El rămâne membru al grupului S&D din Parlamentul European.

Camera Deputaților a decis ca ANPC să devină autoritate autonomă, condusă de un consiliu desemnat de Parlament

29/06/2016, Agerpres

Camera Deputaţilor a adoptat tacit, marţi, propunerea legislativă potrivit căreia Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va deveni o autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, independentă, condusă de un consiliu desemnat de Parlament.

Senatorul Lucian Iliescu spune că a trecut la PSD în urma unei "discuţii pozitive" cu Liviu Dragnea

29/06/2016, Agerpres

Senatorul Lucian Iliescu a declarat că a trecut la PSD în urma unei "discuţii pozitive" cu liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, precizând, totodată, că va candida la alegerile parlamentare din acest an pentru un nou mandat de senator.

Proiectul privind înlocuirea impozitului pe profit cu un impozit specific în turism, adoptat de Camera Deputaților

29/06/2016, Agerpres

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi un proiect de lege prin care impozitul pe profit este înlocuit cu un impozit specific în industria turismului, la hoteluri şi unităţi de alimentaţie publică. Decizia a fost luată cu 204 voturi "pentru", zece "împotrivă" şi o abţinere.

Ana Birchall: “Cristian Ghinea să răspundă public întrebărilor care i-au fost adresate la audierea din comisie”

29/06/2016, Agerpres

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, Ana Birchall, i-a cerut ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, să răspundă public întrebărilor care i-au fost adresate în cadrul audierii de la comisie şi să prezinte, în regim de urgenţă, situaţia la zi a facturilor pe anul 2016 achitate de către Autorităţile de Management din exerciţiul financiar 2014-2020 pentru programele gestionate exclusiv de minister.

Plenul Camerei a aprobat vacantarea a 17 locuri de deputat

29/06/2016, Agerpres

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat marţi vacantarea a 17 locuri de deputat. Decizia a venit în urma demisiei deputaţilor care au câştigat mandate de aleşi locali şi care au ales să activeze în administraţie.

Senatorul Ruxandra Jipa se alătură grupului parlamentar al PSD

29/06/2016, Agerpres

Senatorul Ruxandra Jipa a anunţat, în plenul Senatului, că se alătură grupului parlamentar al PSD.

UNPR contestă desființarea grupului de la Senat

28/06/2016, Agerpres

Senatorul Haralambie Vochițoiu a anunțat marți că decizia de desființare a grupului UNPR de la Senat a fost contestată, considerându-se că temeiul legal în care s-a realizat este inexistent.

Ionuț Stroe: "Liderii PNL nu s-au angajat în fuziuni sau alianţe cu UNPR sau alte partide"

28/06/2016, Agerpres

Purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuţ Stroe, afirmă că nu au existat angajamente luate de liderii formaţiunii privind posibile fuziuni sau alianţe cu UNPR ori cu alte partide şi că o eventuală analiză asupra acestor discuţii ar urma să aibă loc doar în cadrul unei noi şedinţe a Biroului Politic Naţional al liberalilor de săptămâna viitoare.