Home » Interviuri » “Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

tariceanu_alde1_2.jpg
Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale. Tăriceanu a subliniat că negocierile ar trebui purtate după alegeri, în funcție de rezultate. El a mai afirmat că, în această perioadă, întâlnirile electorale au fost afectate de începerea urmăririi penale împotriva sa, dar "invers decât se așteptau cei care au fabricat dosarul de suspect la DNA".

"Oamenii au înțeles despre ce e vorba, au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență și nu a fost făcută pentru împlinirea actului de justiție, ci pentru că sunt un politician incomod care spune lucrurilor pe nume. În plus, oamenii au apreciat că nu mă las intimidat de aceste gesturi de forță și îmi continuu cu consecvență traseul politic", a declarat copreședintele ALDE.

- Ce scor mizați că vor obține candidații formațiunii dumneavoastră la alegerile locale din iunie?
- Alegerile locale au un specific al lor. Votul pentru primari e determinat în principal de personalitatea candidaților, mai ales în localitățile mai mici. În București și în capitalele de județ contează, într-o măsură mult mai mare, partidul care se află în spatele candidaților. De aceea, în cazul primarilor e foarte greu de anticipat rezultatul. În schimb, votul care este dat listei de consilieri locali și județeni poate fi considerat votul politic al 'localelor', votul acordat partidelor. Ne-am propus să obținem la acest vot politic un rezultat cu două cifre. Un astfel de rezultat ar fi de bun augur pentru marele examen din toamnă, alegerile pentru Parlament. Vreau ca cititorii dumneavoastră să știe că am întâmpinat dificultăți în completarea listelor noastre de candidați. Oameni cu vederi liberale, competenți, onești și apreciați în comunitățile lor și-ar fi dorit să candideze, dar, când au văzut că DNA face o preselecție a candidaților, au făcut pasul înapoi. Altfel, sondajele arată un ALDE în creștere, mai ales că electoratul liberal este din ce în ce mai nemulțumit de PNL, iar noi suntem singurul partid liberal din România.

- Credeți ca veți câștiga Bucureștiul? Care sunt proiectele mari pe care le propuneți bucureștenilor?
- ALDE, în sondajele pe București, stă foarte bine, existând o tendință de creștere. Avantajul nostru, aș spune, este că avem un bazin electoral foarte mare, pentru că ne adresăm întregului electorat bucureștean, dar în special electoratului de centru-dreapta, electoratului liberal și publicului care este nehotărât și care așteaptă să își evalueze viitorul primar. Sigur că nu putem să vorbim de o omogenitate perfectă în ceea ce privește candidații la sectoare, ținând cont și de profilul sectoarelor, cât și de profilul candidaților. Am încredere că vom reuși să obținem un scor foarte bun la București pentru că avem candidați onești, cu o bună pregătire profesională și cu experiență politică; sunt criterii pe care le-am avut în vedere când am desemnat candidații.
Principalul nostru proiect pentru București este ridicarea la standarde europene a calității vieții în toate privințele. Am convingerea că, odată cu venirea lui Daniel Barbu la Primărie, epoca acelora care până acum în Consiliul General al Municipiului București le mergea să facă treaba la mica înțelegere — "tu îmi dai mie, eu îți dau ție"— se va încheia. De ce? Pentru că ALDE propune bucureștenilor o mare înțelegere care să înlocuiască tot ceea ce s-a făcut până acum "la mica înțelegere".
Ce ne dorim cu toții este ca sub guvernarea ALDE a Bucureștilor, consultarea cetățenilor cu privire la problemele majore de urbanism și la marile investițiile să devină o regulă. Daniel Barbu a venit cu o idee foarte interesantă, care se practică în alte state democratice — și anume: soluția organizării de referendumuri pe marile probleme și pe marile decizii care urmează să fie luate la nivelul Bucureștiului, în așa fel încât să dăm o parte din această responsabilitate cetățenilor, de a alege în mod direct. Noi plecăm de la următoarea idee — și anume că sunt două elemente indisolubil legate: calitatea vieții cetățeanului în urbe este indisolubil legată de calitatea democrației. Cu alte cuvinte: dacă decizia nu este luată făcându-l pe cetățean co-părtaș și este luată numai de administrație, atunci sigur că sunt foarte multe șanse ca, neglijând opțiunile cetățenilor, deciziile care sunt luate să fie greșite și, prin urmare, și calitatea vieții nu este cea pe care o așteaptă și pe care și-o dorește cetățeanul de rând. Eu cred că acest element politic este esențial.

- În cazul unui eșec la alegerile locale, cine își va asuma rezultatul și ce măsuri se vor lua la nivelul conducerii formațiunii?
- ALDE stă foarte bine în măsurătorile sociologice, avem candidați cu șanse foarte mari pentru a câștiga primării importante din țară, deci, perspectivele sunt favorabile. N-avem de ce să luăm în considerare un eșec nici măcar teoretic. Desigur, ca în orice partid va exista, la finalul acestor alegeri, o analiză.

- Credeți că ar fi contat pentru formațiunea dumneavoastră organizarea alegerilor locale în două tururi?
- Din perspectiva noastră, a ALDE, alegerile în două tururi ar fi fost mai avantajoase pentru că suntem un partid nou pe scena politică și sigur că alegerile într-un singur tur favorizează candidații în funcție, primarii în funcție. Pe de altă parte, nu putem accepta să existe o instabilitate legislativă pe orice subiect, din cauza intereselor conjuncturale ale PNL. Nu este acceptabil cu o lună înainte de alegeri să se schimbe legislația, care să favorizeze eventual un anumit partid. PNL-ul, cu foarte mare larghețe, a fost de acord anul trecut, pe vremea asta, noi nu am fost de acord la vremea respectivă. Atunci PNL era în poziția de favorit, dar, între timp, știți ce s-a întâmplat: PNL a devenit din ce în ce mai mult un partid pe tiparul PDL-ului și al lui Traian Băsescu, ceea ce a nemulțumit o mare parte din electoratul liberal autentic, care l-a părăsit.

- Aveți de gând să susțineți vreo modificare a legii electorale pe viitor?
- Un Parlament pe final de mandat, care are credibilitatea erodată, nu este corect să modifice legile, mai ales că vorbim de una din legile fundamentale. Și atunci, sarcina aceasta, va reveni viitorului Parlament. Suntem deschiși la o discuție pe acest subiect, dar în viitorul Parlament, care va avea o legitimitate reîmprospătată.

- Partidul dumneavoastră va face alianțe, după alegeri, în vederea asigurării unei majorități în consilii? Dacă da, cu cine?
- Vom analiza acest aspect, în funcție de pozițiile pe care o să le avem. Recomandarea mea către colegii mei este că cea mai bună negociere nu se face acum, ci trebuie să vedem ce rezultate obținem. Cu cât vom avea rezultate mai bune, discutăm mai senini despre negociere. Cei care vor să facă negocierea acum, fac o greșeală, așa încât în această privință nu rămâne decât o înțelegere de principiu. Avem o disponibilitate pe care am discutat-o cu cei de la PSD și cei de la PSD au aceeași disponibilitate, dar totul e pe bază de rezultate. Totuși, un lucru este clar — în formula electorală pe care o avem, o formulă de reprezentare proporțională în consiliile locale, e puțin probabil să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid. Vor trebui realizate coaliții locale.

- Cum vi se pare că a decurs campania electorală, până în acest moment?
- O caracterizare scurtă ar fi: campanie complet atipică. În mod normal, cetățenii trebuie să fie informați asupra celor care candidează, partide și persoane. Nu există, după cum vedeți, nimic în planul publicității vizuale. Dacă la precedentele campanii electorale vedeam o risipă financiară, am trecut complet în extrema cealaltă. Nu e normal. Sunt cetățeni care habar nu au că e campanie electorală. De aici decurge necesitatea efortului echipelor de campanie de a se duce și a bate din poartă în poartă, din ușă în ușă. E o modalitate de campanie pe care toți o utilizăm, dar campania vizuală în spațiile publice nu poate fi substituită de campania de om la om și de campania pe rețelele de socializare, altfel foarte utile.
Chiar dacă la origine s-a dorit un lucru, pe care îl salut, și anume limitarea cheltuielilor de campanie, în momentul de față, după cum se poate vedea, lucrurile sunt excesive. Așa cum o parte din cheltuielile de campanie, cele care se încadrează în anumite limite, vor fi rambursate până la urmă de stat, la fel de bine se putea ca o parte, un anumit procent din aceste cheltuieli să fie afectat pentru o minimă publicitate stradală, în așa fel încât să se simtă că este campanie și că sunt alegeri.
Cred că e o problemă la care trebuie să ne gândim foarte serios după această campanie electorală și trebuie făcute rapid niște modificări legislative în așa fel încât să mobilizăm publicul să fie atent la ofertele candidaților, pentru că altfel riscăm să avem un deficit major de democrație din cauza unei rate scăzute de participare la vot. Neparticiparea la vot este o amenințare directă la esența democrației. Dacă oamenii nu participă la procesul de luare a deciziei, atunci nu putem să vorbim de o democrație autentică.

- Pe ce ați mizat în această campanie electorală: rețelele de socializare, activități de tip door to door sau aparițiile tv?
- Am mizat pe toate căile de comunicare pe care le-am avut la dispoziție. Având atât de puține variante pentru a ne face publice programele candidaților noștri, am preferat să ne adresăm oamenilor folosind tot ce ne-a stat la îndemână. De altfel, nici nu puteai să te axezi doar pe un singur canal de comunicare. Trebuie să avem în vedere că cei mai mulți oameni își iau informația de la televizor, tinerii stau mai mult pe online, iar la cei în vârstă ajungi mai ușor printr-o campanie door to door.

- Care este bazinul electoral al formațiunii pe care o conduceți și care este profilul alegătorului ALDE în opinia dumneavoastră?
- În condițiile în care PNL și-a pierdut identitatea și nu a mai rămas din PNL-ul istoric decât denumirea, în spatele căreia s-au camuflat oamenii lui Băsescu, iar ALDE este astăzi singura formațiune liberală din România, ne adresăm electoratului liberal, electoratului de centru-dreapta, dar și nehotărâților sau celor dezamăgiți de prestația altor actori politici. Electoratul liberal a fost abandonat de PNL care a trecut peste noapte în altă tabără politică, cea a popularilor. Electoratul liberal își dorește să aibă o reprezentare cât mai consistentă la nivelul clasei politice și a instituțiilor democratice, iar acest electorat nu poate fi reprezentat de altcineva în afară de ALDE.

- Pe fondul alegerilor, credeți că ALDE va cunoaște o creștere a numărului de membri la nivel național?
- Am fost în zilele acestea de campanie electorală în foarte multe localități și am simțit că oamenii ne privesc cu interes, ne ascultă, așa încât ne-au cunoscut mai bine, au aflat cine este ALDE și, ca urmare, vin către noi. Mai sunt doar câteva zile până la alegeri și veți avea o confirmare a celor spuse de mine.

- Sunt afectate întâlnirile electorale pe care le aveți în această perioadă de începerea urmăririi penale împotriva dumneavoastră?
- Da, dar invers decât se așteptau cei care mi-au fabricat dosarul de suspect la DNA. Oamenii au înțeles despre ce e vorba, au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență și nu a fost făcută pentru împlinirea actului de justiție, ci pentru că sunt un politician incomod care spune lucrurilor pe nume. În plus, oamenii au apreciat că nu mă las intimidat de aceste gesturi de forță și îmi continuu cu consecvență traseul politic.

- PNL cere să vă retrageți din funcția de președinte al Senatului. Ați răspuns că nu o veți face pentru că "în ochii procurorilor toată lumea e vinovată". Mizați pe aceeași majoritate în Senat care să vă susțină în cazul declanșării procedurii de revocare?
- Doamna Gorghiu și domnul Blaga nu sunt la prima tentativă de a mă îndepărta de la președinția Senatului, considerând că popularitatea mea a crescut datorită funcției. Și președintele Iohannis are o funcție importantă, dar scade vertiginos în sondaje. Și doamna Gorghiu are vizibilitate, dar se zbate undeva la 10% încredere, cu mult sub partid. Lumea te apreciază după proiecte, după mesaj, după fapte, nu după amenințările proferate la adresa adversarilor politici cărora nu le faci față în alt mod. Ca să vă răspund la întrebare, nu se va declanșa nicio procedură de revocare în ce mă privește, chiar dacă există de mai multă vreme un plan în acest sens de care președintele Iohannis nu e străin. În schimb, anticipez că după 'locale' vor fi mari probleme la nivelul conducerii PNL. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top stiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.