Home » Editoriale

Editoriale

CAUTA ÎN Editoriale

Cuvânt cheie

Zona de interes

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.

Sclavi cu drept de vot

23/06/2016 08:16, Cristian Tudor Popescu

Obiectivul parlamentarilor mi se pare cât se poate de clar: din toată ființa lor, năzuiesc spre statutul nomenclaturii Partidului Comunist din Epoca de Aur. Pensiile speciale, obstrucționarea Justiției în cazul Corlățean, ca în atâtea altele, menținerea în funcție a primarilor condamnați cu suspendare, băgarea la scuteală a aleșilor care și-au angajat rude la cabinetele parlamentare, toate sunt aproximații ale situației ideale, illo tempore: de-o parte tovarășii intangibili și clanurile lor, de cealaltă, „oamenii muncii”.

Domnule Cioloș, dacă nu vreți să plecați învins, dați-i afară!

21/06/2016 08:22, Florin Negruțiu, Republica.ro

Premierul Cioloș mai are câteva luni de guvernare. Stilul său mai degrabă conciliant, atent să nu supere pe nimeni, intră acum în coliziune cu așteptările cetățenilor care au aplaudat instalarea Guvernului tehnocrat la Palatul Victoria și care așteaptă schimbări de substanță, nu frecții. Tot mai mulți miniștri încep să-și exprime nemulțumirile legate de „aparatul de lucru” - de la noul ministru al Sănătății (care reclamă structura „feudală” a sistemului de sănătate), până la ministrul Fondurilor Europene (care spune că birocrația excesivă îngroapă orice fel de decizie, astfel încât un ministru, după 12 ore de lucru, nu face altceva decât să semneze cereri de concediu).

Abuzul in serviciu. A lăsat Curtea Constituțională Parlamentul pe tușă?

17/06/2016 07:58, Cristian Câmpeanu, Revista 22

Partea bună a deciziei Curții Constituționale privind abuzul în serviciu este că nu anihilează marile dosare de corupție și nu afectează activitatea DNA. În al doilea rând, precizează clar în ce sens este constituțional articolul de lege și, evită în acest fel, măcelărirea Codului Penal în Parlament sub pretextul redefinirii. În al treilea rând previne posibilitatea ca procurorul să „forțeze” faptele pentru a le încadra în abuz în serviciu și în închide în acest fel gura celor care denunță „abuzurile procurorilor”. Partea proastă este că din acest moment CCR statuează că incompentența funcționarului public nu este o infracțiune.

Să nu fim trişti, blatul PSD-PNL a funcţionat de minune!

14/06/2016 23:44, Ion M. Ioniță, Adevărul

Dincolo de discuţiile legate de voturile de la Sectorul 1, altă tulburare nu a venit să afecteze seninătatea şi pacea instalate imediat după publicarea rezultatelor finale ale alegerilor din 5 iunie. Cele două mari partide nu şi-au ascuns satisfacţia, înţelegerea PSD- PNL a produs rezultatele aşteptate de fiecare parte. Preşedintele Iohannis spune că viitorul Parlament ar trebui să revină asupra legii alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin. Să fim realişti! PSD şi PNL au avut numai de câştigat din acest blat la care nu au vrut să renunţe cu niciun preţ. Voinţa politică de a păstra înţelegerea nemodificată a dat roade.

Dragnea nu-i dă ciocănelul pe mână lui Ponta

14/06/2016 09:28, Marian Sultănoiu, Gândul

Victor Ponta nu are scrupule. Victor Ponta nu are preşedinte de partid. Victor Ponta nu cunoaşte reguli, ierarhie, strategie. Victor Ponta are tupeu şi părerea că poate lua cursa, mereu, de la capăt, ca tramvaiul 2, ori ca troleibuzul 85. Victor Viorel e trăirist. Pune pasiune, iubire, umori şi fluturi în stomac în facerea actului politic la cel mai înalt nivel, pendulând între „iubitul său Crin” şi „iubitul său Dragnea”, într-un mereu posibil, nu-i aşa, menage a trois.

Clotilde Armand, o înfrângere cât o victorie

14/06/2016 09:27, Florin Negruţiu

Doamna Clotilde Armand a transformat înfrângerea din alegeri într-o victorie uriașă pentru domnia sa și pentru USB. Rareori se strâng românii în Piața Universității ca să susțină un om pe care îl simt nedreptățit de sistem. De regulă, protestele sunt împotriva a ceva sau a cuiva, rareori oamenii ies pentru cineva anume. Raed Arafat sau Vlad Alexandrescu sunt printre puținele personalități care au catalizat, în ultimii ani, susținerea populară.

Klaus Lehamis

07/06/2016 14:16, Doru Buşcu, Caţavencii

Poporul român a ales iar după cum l-a tăiat capul și nu după cum i-au indicat instituțiile. E un cîștig pentru democrație, dar e, poate, o pierdere pentru pușcării. PSD, cîștigătorul alegerilor, ar trebui să iasă pe locul întîi și la numărătoarea corupților, fiindcă numai așa ar putea depăși PNL, un partid care încorporează dosarele ANRP, Gala Bute și Microsoft. Numărătoarea continuă, pot apărea răsturnări de scor, dar contribuția DNA la succesul celor două partide e demonstrată.

Dezastrul PNL e mai mare decât pare

07/06/2016 13:57, Cristian Câmpeanu, Revista 22

Dacă excludem catastrofa de la București, rezultatele obținute de PNL în țară nu par să fie chiar rele. Dacă rezultatele votului la consiliile județene sunt cel mai bun in­dicator pentru votul politic la nivel național, atunci di­ferența între PSD și PNL nu este decât de șase pro­cente, una surmontabilă pâ­nă la alegerile generale. Da­că Bucureștiul este însă un indicator pentru evoluțiile politice la nivel național, ma­rea catastrofă a PNL abia de-acum ur­mează.
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.